Početna
Badnjak
Božić
Nova Godina
Blagdanske slastice
Blagdanski jelovnici
Badnjak, recepti prigodnih jela za Badnjak
Badnjak

Badnjak, dan uoči Božića, je dan kad "bdijemo", odn. čekamo Kristovo rođenje. Posebno uzbuđenje nekada je donosila Badnja večer, jer su se tada palile svijeće, i to tradicionalne svijeće-voštanice. Kako nekada, u davnini, nije bilo električne energije, odn. svijetla, paljenje svijeća bilo je nužno za osvjetljivanje, pa su tako svijeće postale i simbolima nove nade i života.

 

Tradicionalni je običaj da se na Badnjak priprema hrana – posna za Badnju večeru, a mesna ili mrsna za naredni dan, Božić. Ručka na Badnjak nema, jer se posti do večeri, kada se jede posna hrana. Izbor hrane za Badnju večer u našim krajevima obiluju kršćanskim simbolima, a sama večera je u krugu obitelji i treba obilovati nazdravljanjima kojima našim ukućanima želimo svako dobro.

 

Poslije večere se bdije do ponoćne mise – polnoćke, koja je vrhunac Badnjeg bdijenja.

Tradicijski običaji su nalagali unošenje drva "badnjaka", koje gori cijelu noć i grije ukućane koji bdiju, zatim paljenje 3 svijeće, uobičajeno povezane hrvatskom trobojnicom. Noviji običaji su donijeli ukrašavanje božićne jelke, kuglicama i treperavim svijetlima koji osvijetljavaju noć u kojoj bdijemo. Običaj je na Badnjak ukućanima zaželjeti "Hvaljen Isus! Na dobro vam došla Badnja večer!", dok ukućani odgovaraju "I Vi živi i zdravi bili!"

 

srdele, ribe

Za Badnju večer uobičajeno se sprema bakalar, ili neka druga riba, poput oslića, pastrve, škarpine, i sl.
Riba se priprema kao juha, gušće varivo, peče uz prilog krumpir ili grah salate, pripravljaju se riblji namazi.

 

Posebno ističemo jedan pomalo zaboravljeni običaj – prije večere svaki od ukućana treba pojesti jedan češanj češnjaka sa žlicom meda, jer će im tako život do narednog Badnjaka biti zdrav i oštrouman kao češnjak i sladak kao med.

 

Po lijepom domaćinskom običaju želimo da vam na dobro dođe Badnja večer, uz prijedloge jela za večeru.

 

Ovdje su navedeni samo neki specijaliteti koje pripremamo za Badnjak, a više recepata potražite ovdje:
- delicije od morske ribe
- delicije od riječne ribe
- delicije plodova mora

Custom Search
Badnjak, prigodni recepti jela za Badnjak
Božić, prigodni recepti jela za Božić
Nova godina, prigodni recepti jela za Novogodišnju noć
Blagdanske slastice, recepti